Zen master Thich Nhat Hanh
Thich-Nhat-Hanh

Oorsprong van Mindfulness

Mindfulness is in oorsprong een Oosterse meditatietechniek die meer dan 2500 jaar bestaat. Mindfulness is een vertaling uit het Sanskriet (Pali), van Vipassana. Vipassana betekent: “de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”.

De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh is een van de leraren die Mindfulness naar het Westen heeft gebracht.

Jon Kabat-Zinn heeft Mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot Aandachttraining. J. Kabat-Zinn is Amerikaans wetenschapper, schrijver en meditatieleraar en als emeritus verbonden aan de universiteit van Massachusetts. Hij gebruikte tientallen jaren de technieken “aandachtig leven” in stress-reductieprogramma’s en in pijnklinieken onder de term Mindfulness Based Stress Reduction programma (MBSR).

De Mindfulness Based Cognitive Therapy is vanaf 1992 door Segal, Teasdale en Williams in Canada en Engeland ontwikkeld als terugvalpreventie-methode bij recidiverende depressies. De meditaite- en andere aandachtsoefeningen in MBCT zijn overgenomen uit MBCR.

Mindfulness of Aandachtstraining zoals wij hier kennen heeft dus haar wortels in de gezondheidszorg maar wordt inmiddels veel breder toegepast. Bijvoorbeeld voor een ieder die in staat wil zijn om vollediger in het hier en nu te leven en daarmee op te merken wat er in zichzelf en in de wereld om zich heen gebeurt.
Mindfulness, is een krachtige methode om stress, chronische pijn en psychisch/fysiek lijden te verminderen en om te leren een actieve bijdrage te leveren aan je gezondheid en welzijn.

Mindfulness is een wetenschappelijk onderzochte methode die de psychische weerbaarheid verhoogt.

Internationaal wetenschappelijk onderzoek toonde inmiddels aan dat Mindfulness:

  • doeltreffend is voor mensen met allerlei klachten ten gevolge van stress
  • de stressbestendigheid verhoogt
  • je leert omgaan met verdriet, angst, boosheid, irritatie …
  • het psychisch welzijn verbetert
  • herval van depressie kan voorkomen
  • je veerkracht versterkt

© in-mindfulness.be 2024