Reacties deelnemers

 

Mindfulness is voor mij een ware verademing. Na jaren van piekeren, wroeten in mijn gedachten en worstelen met mijn emoties, biedt Mindfulness me een waardig alternatief.
Ik heb geleerd bewust te worden van die kolkende massa van gedachten en emoties, en ze een plaats te geven, waardoor ik ze kon loslaten. Door bewust te worden van mijn gehechtheid aan emoties verminderde de ondraaglijke intensiteit.
Ik heb geleerd dat ik kan kiezen voor momenten van stilte. Het is nog steeds een ongelooflijk mooie ervaring om ‘hier en nu’ bewust te beleven. Ik beschrijf het voor mezelf als een extra dimensie: alles wordt een beetje mooier en intenser, completer. Er valt zoveel te ervaren in het ‘hier en nu’ dat het vaak zinloos lijkt mezelf te verliezen in gedachten en emoties.
Ik heb geleerd om bewust mijn lichaam en haar sensaties te ‘voelen’. Aanvankelijk wist ik niet wat een ‘body-scan’ betekende, maar met veel geduld en oefening, en het bewust blijven, is dit mijn favoriete meditatie geworden. De aandacht richten op mijn lichaam helpt me om dicht bij mezelf te blijven. Ondertussen ben ik zover dat ik emoties lichamelijk ervaar. Hetgeen in het begin nogal verwarrend was, zo verwarrend dat ik een dokter opzocht omdat ik niet wist wat ik voelde!
Ik mediteer nog steeds dagelijks, op mijn eigen manier, afhankelijk van de situatie. Iedere dag, ieder moment is anders, dus iedere keer leer ik weer bij.
Ik heb een leven geleefd buiten mezelf, verzonken in gedachten en emoties. Hier en nu kan ik bewust kiezen voor de stilte en op die manier mijn ware ik voelen. Is er nog iets mooiers dan dat?

Veerle, 34 j, op zoek naar mezelf.

 

 

Wat ik heb meegekregen in de Mindfulness-training zijn dat wat meditatie betreft de yoga oefeningen, aandachtmeditatie, stiltemeditatie, berg/meer meditatie, adem, stapmeditatie. Wat het cognitieve betreft, het omgaan met gedachten/ hoe er naar kijken / hoe mee omgaan.
Ik heb geleerd tijd te nemen voor de geest, het beschouwen als een gezonde bezigheid, net zoals sporten goed is voor het lichaam, is meditatie goed voor de geest. Door stil te staan met de gedachten, ondervind je ook wat de invloed ervan is op bepaalde omstandigheden zoals stresserende situaties, angstmomenten. Ik gebruik mindfulness vooral voor stressbeheersing omdat ik daar erg last van heb.
Wat me bijbleef is dat ik continu in een doe modus ben/was, veel te weinig stilsta bij het nu moment (zijn-modus). Dit probeer ik te leren door meditatie.
In mijn dagelijks leven doe ik nagenoeg elke ochtend formele meditatie meestal een 20-tal minuten (bergmeditatie/stilte/aandacht). In het weekend wanneer ik meer tijd heb, probeer ik een langere oefening te doen (aandachtsmeditatie van 40 minuten). In momenten van stress doe ik de ademhalingoefening en sporadisch informeel een minuut ademruimte.
Mindfulness heeft mij bewust gemaakt van de wereld van het spirituele. Ik ben van nature uit zeer rationeel/lichamelijk ingesteld. Pas sinds de cursus ben ik mij meer en meer voor de geest gaan interesseren. Heb ondertussen al enkele boeken hieromtrent gelezen en wil mij nog verder verdiepen in meditatie en wat er mee aansluit. Ik wil het vooraal aanwenden om meer in harmonie te leven/gelukkiger te zijn.

K.D., 43 jaar en manager

 

 

Al van jongs af aan pieker ik me suf over de stomste dingen. Ik werk nu anderhalf jaar, iedere dag ben ik in totaal 4 uur onderweg naar en van mijn werk. Daarnaast is mijn job vrij intensief en vergt het wel een stevige ruggengraat. Ik ben dus regelmatig tot altijd mentaal en fysiek uitgeput.
Meditatie is voor mij dé redding geweest. Door je te focussen op het hier en nu, je bewust te worden van de kleine dingen en je te concentreren op je ‘zijn’, stopt de hogesnelheidstrein van gedachten. Als je dit regelmatig toepast, wordt het een reflex. Veel oefenen is dus een must!
Binnen de mindfulness training wordt je effectief geleerd hoe je moet mediteren. Daarnaast leer je hoe je moet omgaan met gedachten. Twee uitspraken van Lut zijn me enorm bijgebleven en helpen me regelmatig terug energie te vinden:
Gedachten zijn geen feiten.
Aanvaard het ‘nu’.
Dank je Lut. Je liet het zonnetje weer schijnen.

Sofie, 25 jaar, Marketing Analist

© in-mindfulness.be 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *